SVL Groupin Riihimäen toimipiste Prolaser palvelee monipuolisesti eteläsuomalaista kone- ja laiterakennus sekä rakennusalaa.
Elettiin 1980-luvun viimeistä villiä vuotta.
Itä-Suomesta lähti reissuun joukko innostuneita ja rohkeita teekkareita. Heillä oli hallussaan uusin tekniikka, ja kohteena Riihimäki.
Kaupungin sijainti oli strategisesti erinomainen teekkareiden tulevaa yritystä ajatellen: se perustettaisiin uuden laserleikkuutekniikan- ja koneen ympärille.
Prolaser-nimiseksi kastetun yrityksen vetäjät ja työntekijät ovat sittemmin vaihtuneet, mutta vuodesta 1989 lähtien metallikappaleet ovat liikkuneet alati kiihtyvällä tahdilla Riihimäeltä eri puolille eteläistä Suomea ja tarvittaessa kauemmaksikin.
Loppuvuodesta 2012 saman pajan myynnissä aloitti työt Jorma Tetri. SVL Group oli ostanut Prolaserin keskisen Etelä-Suomen toimipisteekseen saman vuoden kesänä.
Kaupan jälkeen käynnistyneet kehitystyöt ovat entisestään parantaneet konsernin pienimmän yksikön ketteryyttä ja tuloskuntoa.
”Uusi halli valmistui kolme vuotta sitten ja samassa neliöt tuplaantuivat”, yksikönjohtajaksi sittemmin kohonnut Tetri kertoo.
Samoihin aikoihin Riihimäellä investoitiin kymmenen kilowatin kuitulaseriin, joka on koko yksikön tehokkain leikkuukone.
”Lisäksi meillä on aktiivikäytössä kaksi muutakin laseria ja vesileikkuri.”
Riihimäellä raksuttaa robottisolu
Prolaser on erikoistunut pienempien kappaleiden leikkaamiseen laserilla ja vedellä.
”Meillä tehdään samaa tavaraa ja samankaltaisilla laitteilla kuin esimerkiksi Keuruulla, mutta pienenä ja ketteränä pystymme tarvittaessa todella nopeisiin toimituksiin.”
Riihimäellä on 25 hengen miehitys, ja nuppiluvussa ovat mukana niin toimihenkilöt kuin leikkaajat ja särmääjät.
Tetri kertoo, että Prolaser on pysynyt tukevasti kasvu-uralla jo pian vuosikymmenen ajan.
”Tavaraa liikkuu rivakasti etenkin kone- ja automaatiorakennukseen. Riihimäellä leikatuista kappaleista rakennetaan laitteita, joista leijonanosa menee lopulta vientiin.”
SVL Group on investoinut siihen, että Prolaser pysyy tiukasti kehityksessä kiinni.
Uusinta uutta Riihimäellä edustaa särmäysrobottisolu, jonka avulla Prolaserilla pystytään särmäämään sarjaa ilman miehitystä, mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.
”Robotiikka on tulevaisuutta, ja sen rooli kasvaa jatkuvasti. Täällä Riihimäellä ollaan paitsi Suomen BKT:n keskipisteessä, myös robotiikan suomalaisessa pääkaupungissa.”
Prolaser on kasvanut kymmenen vuoden aikana tasaisesti. Tetri kertoo, että sisään on vuosikymmenessä otettu enemmän ihmisiä kuin on lähtenyt pois.
”Kasvu on työntekijöidemme ansiota. He ovat sitoutuneita ja siksi meillä mennään hyvässä hengessä eteenpäin.”