Plasmaleikkaus on nopeaa ja kustannustehokasta

Plasmaleikkaus on nopea ja kustannustehokas menetelmä silloin, kun leikkausjäljelle asetetut vaatimukset eivät ole isoimmassa roolissa tai kappale vaatii viisteitä. Plasmaleikkauksen ominaisuuksia avaa tarkemmin SVL Avemetin myyntijohtaja Timo Lehtonen.

SVL Groupin viidestä yksiköstä plasmaleikkaus on tällä hetkellä keskitetty Avemetille, jolla on menetelmästä pitkä kokemus. Plasmaleikkaamaan pystytään kaikkia materiaaleja, jotka johtavat sähköä. SVL Groupissa on kuitenkin tehty selvä jako, että plasmaleikkausta hyödynnetään nimenomaan niin sanotuissa mustissa metalleissa eli käytännössä rakenne- ja kulutusterästen leikkauksessa. Kirkkaat metallit leikataan muissa yksiköissä tavallisesti laserilla tai vedellä.

Plasmaleikkauksessa tuotetaan sähkön avulla korkeaan lämpötilaan kuumennettua ionisoitunutta, sähköä johtavaa kaasua. Kun paineistettu äärimmäisen kuuma plasmasäde, ”valokaari ”, kohdistetaan sähköä johtavaan metalliin, se sulattaa ja siten leikkaa levyä.

”Plasmaleikkaus on erittäin nopea menetelmä, jopa 6–7 kertaa nopeampi kuin esimerkiksi kaasuleikkaus. Leikkausjälkikin on hyvä, joskin nurkissa ja terävissä kulmissa voi olla pientä pyöreyttä”, kertoo Avemetin myyntijohtaja. ”Toisaalta kun plasman lämpövaikutus materiaaliin on hyvin pieni, plasmaleikatun kappaleen reunat eivät päästy siten kuin kaasuleikkauksessa.”

Plasmalla on muitakin etuja. Jos leikkeeseen tarvitaan paljon rei’ityksiä, reikien puhkaisu on hyvin nopea. SVL Avemetin toisessa plasmakoneessa on 3d-ohjaus, jolloin sillä pystytään leikkaaman myös viisteitä. Tämä on iso etu, koska esimerkiksi laserilla tai kaasulla ei viisteitä voi leikata. Plasmalla onnistuvat myös merkkaukset, vaikkapa teksti, kappaleisiin kuten laserillakin.

”Plasmamenetelmällä pystytään leikkaamaan jopa 45 mm:n vahvuuteen asti. Plasmaleikattuja osia voi nähdä missä hyvänsä, missä on teräsrakenteita”, Lehtonen sanoo. Esimerkkikohteena hän mainitsee 20 mm:n vahvuiset koneiden teräsrakenteet.

SVL Groupin asiakkaan ei tarvitse koskaan tietää ennalta leikkausmenetelmää. Oikea vaihtoehto selviää aina, kun yhdessä keskustellaan materiaalista ja tarpeesta.