Tampereella työstetään järeimmät kappaleet 

SVL Groupin tytäryhtiö Avemet Oy on erikoistunut kappaleisiin, joilla on sekä kokoa että painoa.  

Tampereella sijaitseva Avemet on 38 työntekijällään SVL Goupin toiseksi suurin yksikkö Keuruulla sijaitsevan konsernin päätoimipisteen jälkeen.  

Erityisen raskaiden ja järeiden kappaleiden työstäminen vaatii erikoisosaamista, ja sitä Tampereen Hankkiolta löytyy.  

Tuotannossa työskentelee linjoittain kolmekymmentä henkeä laserleikkaajina, polttoleikkaajina, plasmaleikkaajina ja taivutuskoneen käyttäjinä eli särmääjinä sekä viimeistelijöinä, jotka puhdistavat ja pakkaavat leikatut kappaleet. 

Tampereen yksikköä vuodesta 2020 vetänyt Sami Aro kertoo, että erityisosaamista vaativaan plasma- ja polttoleikkaamiseen on Avemetilla viritelty myös sisäistä koulutusta. 

”Olemme kehittäneet omaa osaamispolkua. Meillä on hyviä kokemuksia siitä, kun olemme löytäneet hyvällä asenteella varustautuneita ihmisiä viimeistelyyn, josta he ovat edenneet leikkaajiksi asti.” 

Aro kertoo, että Avemetilla on takanaan erinomainen parivuotiskausi. Kysyntä on ollut hyvällä tasolla pääasiakkaillamme konepaja- ja teräsrakentamiseen toimialoilla. 

”Toimitamme komponentteja myös konepajayhtiöiden alihankintaverkostoille.”  

Teräsrakenteiden puolella Avemetilla on ollut käytössään jo muutaman vuoden ajan EN1090-standardi. Se tarkoittaa, että Tampereella pystytään tarjoamaan CE-merkintäoikeus EXC1-EXC4-luokan kantaville teräsrakenteille. 

Avemet eroaa SVL Groupin muista toimipisteistä leikkaustapojen osalta. Siinä missä muissa toimipisteissä leikataan pääasiassa laserilla ja vedellä, Tampereella keskitytään niin sanottujen mustien hiiliterästen leikkaamiseen poltto- ja plasmaleikkausmenetelmin. 

SVL Groupin tasolla on tarjolla laaja valikoima leikkausmenetelmiä. Aro kertoo, että kappaleen paksuus vaikuttaa yhtenä komponenttina menetelmän valintaan.  

”Tampereella keskitymme järeisiin kappaleisiin. Jatkojalostusmenetelmistä löytyy kolme särmäyspuristinta, joista yksi on yritysryhmän järein: 8,4-metrinen ja 2000-tonninen särmäyspuristin pitkiin, paksuihin ja vaativiin taivutuksiin. Lisäksi löytyy cnc-ohjattu porausyksikkö, jossa pystytään tekemään leikattuihin aihioihin porauksia ja kierteitä.” 

Mitä paksumpaa materiaalia on tarvetta leikata, sitä todennäköisemmin tulee kyseeseen Tampereen toimipisteen erikoisosaaminen: poltto- tai plasmaleikkaus. 

Aro kertoo, että Avemetilla on tärkeää pysyä kehityksen kärjessä ja pystyä ratkaisemaan asiakkaan haastavimmatkin tarpeet.  

”Viimeisin investointi on viime (2022) juhannuksena käyttöön otettu viisteplasmalinja, jolla korvattiin vanha linja. Tämä paransi merkittävästi meidän plasmaleikkauspalveluidemme laatua ja tehokkuutta.”