Särmäystyön ytimessä

Pirkanmaalla varttunut, opiskellut ja tähänastisen työuransa tehnyt Pekka Vidman on ollut Avemetin särmäystyön ytimessä jo yli vuosikymmenen ajan. 

Avemetin särmäysryhmän johtaja nauraa, kun häneltä kysyy, millainen hänen roolinsa on työyhteisössä. 

”Olen nelikymppinen, mutta jostain syystä koen itseni nuoriso-osaston edustajaksi!” 

Vidman itse arvelee tämän johtuvan siitä, että hän on ollut talossa töissä jo 15 vuotta – ensin 10 vuotta Avemetilla ja yrityskaupan myötä viimeiset viisi vuotta samassa talossa SVL Groupin Tampereen yksikössä.  

Käytännössä Pekka on kulkenut Tampereen Messukylässä töissä lähes koko tähänastisen työuransa. 

”Kai se on niin, että kun nuorena aloittaa, ei koskaan vanhene.” 

Särmäyksestä tuli oma juttu 

Lukion jälkeen Pekka ei ollut varma, mitä haluaisi tehdä työkseen. Hän tiesi, että oli hyvä matematiikassa. Ja hän piti musiikista. Oma rokkibändi treenasi monta kertaa viikossa.  

Pekka arveli kuitenkin, ettei soittohommilla kenties tulevaa perhettä elätettäisi.  

”Kun aloittelin opintoja ammattikorkeakoulussa, en edes tiennyt, mitä automaatiotekniikka tarkoittaa. Aika pian siellä koulussa jo huomasin, ettei alan valinta aivan pieleen mennyt.” 

Avemetille Pekka päätyi opiskeluaikoina kesätöihin. Hän aloitti talossa plasmaleikkaajana ja viimeistelijänä. Kun mies pääsi ensimmäisen kerran kokeilemaan särmäämistä, hän tiesi, että oma juttu oli löytynyt.  

”Leikkaustyö on myös hienoa, mutta siihen hommaan kuuluu aina tietty määrä odottelua. Omalle luonteelle sopii paremmin tämä särmääminen. Särmällä tehdään koko ajan jotain, tyhjiä hetkiä ei ole. Työpäivien kuluessa ei tarvitse kelloa vilkulla.” 

Vauhtia ei puutu perheenisän vapaa-ajastakaan, sillä Pekan molemmat pojat harrastavat jalkapalloa ja isä toimii molempien poikien joukkueiden valmentajana. Lisää urheilullista särmää elämään tuo oma salibandyharrastus. 

Hyvä työpaikka on joustava 

Kuinka kummassa raudanluja ammattilainen on viihtynyt samassa työpaikassa peräti 15 vuoden ajan? 

Pekka kertoo kaksi syytä: hyvän hengen työyhteisössä sekä työnantajan kyvyn ja halun joustaa. 

”Meillehän on tänne siunaantunut aivan tavattoman hyvä porukka. On mukavaa paiskia hommia, kun työkavereiden kanssa tulee juttuun. Ja kun olen tällainen harrastelevainen kaveri, niin on tärkeää, että työnantaja pystyy joustamaan esimerkiksi työvuorojen kanssa sen mukaan, kuinka on pelejä ja treenejä.” 

Särmääjän harrastukset eivät jää urheiluun. Takavuosien musiikkiharrastus on tallella, mutta muuttunut bändin kanssa soittamisesta levyjen kuunteluksi ja keikoilla käymiseksi. 

”Juuri sain Spotifyn koosteen siitä, mitä on tämän vuoden aikana tullut kuunneltua. Näemmä Queenia on luukutettu. Kyllä vanha rokki vaan edelleen puree.”