Laser on äärimmäisen nopea ja tarkka leikkausmenetelmä

Laserleikkaus on SVL Groupin aihioleikkauksessa käyttämistä menetelmistä nopein ja mittatarkin. Mihin teho perustuu ja missä laserleikkaus on parhaimmillaan?

SVL Groupin tuotantojohtaja Arttu Antila pohtii hetken, kuinka laserleikkauksen tekniikan selittää ymmärrettäväksi ja kiteyttää sitten näin: ”Laserin äärimmäisen korkea energiasisältö perustuu koherenttiin ja monokromaattiseen valoon, jossa kaikki valoaallot ovat samassa vaiheessa ja yhdensuuntaisia. Kun tällainen äärimmäisen energiatiheä valo kohdistetaan linssien avulla yhdeksi pieneksi pisteeksi, saavutetaan niin korkea lämpö, että sillä pystytään sulattamalla leikkaamaan materiaalia nopeasti. Polttopisteen lämpötila voi olla 50 000 – 70 000 astetta.”

Luvut kuulostavat hurjilta, mutta menetelmän voima tulee ymmärrettäväksi. Laseria käytetäänkin tyypillisesti metallien leikkaamiseen.

”Ruostumattomat teräkset, alumiinit, rakenneteräkset, kulutusteräkset ja niin sanotut värimetallit eli kupari ja messinki”, täsmentää Antila käyttöaluetta. Laserille soveltuvat levyn vahvuudet ovat 0,5 millimetristä aina 40 millimetriin. SVL Groupin työalat ovat 1,5 x 3 metristä suurimpaan 2,5 x 8 metriin.

Laserleikkaus on äärimmäisen nopea ja tarkka menetelmä. Leikkausjälki on hyvä, pinnan laatu tasainen ja suora.

”Tämä on tosi joustava menetelmä. Pystytään nopeasti leikkaamaan yksikin prototyyppiosa tai sitten toisaalta tekemään iso sarja nopeasti. Ylivoimainen menetelmä nykypäivänä, kun puhutaan levyosien valmistuksesta”, kertoo Antila.

Laserleikattuja osia on kaikkialla

Asiakaskuntana on muun muassa suomalainen koneenrakennusteollisuus, prosessiteollisuus, rakennusteollisuus, maatalouskoneiden valmistajat ja veneenrakennusteollisuus. Myös vientiin menee tavaraa. Samat toimialat hyödyntävät toki kaikkia muitakin leikkausmenetelmiä, mutta esimerkiksi veneteollisuus keskimääräistä enemmän laserleikkausta, koska siellä laser on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Laserleikattuja metallisosia näkee jokainen tietämättään kaikkialla. Vaikkapa bussipysäkillä on melko varmasti laserilla leikattuja kappaleita. Tai sähköjohtojen kiinnitys- tai kaapelisilloissa tai ilmanvaihtojärjestelmien osissa. Ohutlevyvalmistus ja laserleikkaus ovat ylipäätään Antilan mukaan todella isossa roolissa, kun mietitään teollistumista.

SVL Groupin kaikissa yksiköissä on käytössä myös laserleikkauskoneet. Keuruulla niitä on eniten. SVL Group on Suomen suurimpia laserleikkaajia. Yhtiöryhmä on käyttänyt aina uusinta leikkausteknologiaa ja aikoo jatkossakin investoida voimakkaasti uusimpaan saatavilla olevaan teknologiaan ja laserleikkauskoneisiin.

”Näin pidämme omalta osaltamme huolta siitä, että suomalaisen teollisuus on tältä osin kilpailukykyistä ja täällä valmistaminen jatkuu sekä työpaikat säilyvät edelleen”, toteaa Antila.

Paksun teräksen typpilaserleikkausta.