Yrittäjäksi kasvanut

Arttu Antilan voi sanoa kasvaneen yrittäjyyteen. Alkusysäys tuli verenperintönä kotoa, ja jo opiskeluaikanaan mies perusti oman yrityksen vähän ikään kuin kokeiluluonteisesti. Nyt hän on SVL Groupin yksi neljästä pääosakkaasta.

Arttu Antila opiskeli teknisessä korkeakoulussa kone- ja tuotantotekniikkaa pääaineenaan ja teollisuustaloutta sivuaineena. Opiskeluaikanaan hän perusti oman ilmanvaihtoalan yrityksen siitä yksinkertaisesta syystä, että yrittäminen on aina kiinnostanut.

Kuvassa Arttu Antila

Oma yritys pidettiin pienimutoisena, ja siinä toimi vain pari työtekijää. Mutta Antila kuvailee aikaa mielenkiintoiseksi.

”Kyllä siinä tuli Tampereen isännöitsijät myyntityössä kierrettyä. Pääasiassa keskityttiin kesäaikaan, mutta silloin tällöin projekteja oli muulloinkin. Asian pihvi oli siinä, että haluttiin tutustua ja saada kokemusta osakeyhtiön pyörittämisestä.”

Opiskeluaikanaan mies ehti olla useita vuosia töissä myös Avant Tecnolla, missä pääsi tekemään tuotantotyötä, laserleikkaustakin ja opintoihin liittyvänä harjoitustyönä myös suunnitteleman yrityksen tuotantoa ja lisälaitteita.

”Avant Tecno on tunnetusti huippuyritys ja oli kunnia päästä näkemään, miten vientivoittoista ja omaa tuotetta valmistavaa yritystä kehitetään myös alihankintaverkoston näkökulmasta”, Antila toteaa.

SVL Group oli aina päämäärä

Aina oli kuitenkin selvää, että ennemmin tai myöhemmin mies palaa isänsä johtamaan SVL Groupiin, jossa hän jo koululaisena useana kesänä aloitteli työuraa toimimalla Keuruulla kesätöissä eri tehtävissä siivouksesta alkaen. Pysyvä paluu tapahtui 2017.

”Voi sanoa, että olen SVL:llä jokaista työvaihetta paitsi laskutusta tehnyt”, Antila kertoo. Joissain työtehtävissä hän piipahti, joissain oli pidempään.

”Kehittämiseen on tullut hyvä yleisnäkemys, kun tunnen omakohtaisesti kokonaisuuden”, mies tähdentää.

Neljän nykyisen pääomistajan työnjako on selvä. Arttu Antilan titteli on tuotantojohtaja.

”Minulla on vastuu, että SVL Groupissa tuotanto pyörii optimaalisesti. Lisäksi kontollani on esimerkiksi tuotannon kehittäminen ja koneinvestointien suunnittelu, joilla luodaan puitteet sille, että työskentelymme on mahdollisimman sujuvaa ja tehokasta”, Antila kuvailee.

”Kehitystyötä ja muutosten suunnittelua tehdään hyvin paljon yhdessä työntekijöiden kanssa. Olisi tyhmää olla hyödyntämättä työntekijöille karttunutta työvaihekohtaista osaamista kehittämisessä”, Antila sanoo.

”On tärkeää olla helposti lähestyttävä. Prosessien kehittäminen ja tuotannon johtaminen on eniten ihmisten eikä asioiden johtamista. Ihmiset viettävät työssä keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä, joten työssä viihtyminen on ensiarvoisen tärkeää. Osallistamisella ja mahdollistamisella sekä molemmin puolisella joustamisella luodaan viihtyisä ilmapiiri, joka luo tuottavuutta itseohjautuvasti. On vaikea nähdä suurta tuottavuutta organisaatiossa, jossa merkityksellisyyden tunne puuttuu ja harmittaa tulla töihin”, Antila jatkaa.

”Olen koettanut järjestää aikaa sopivasti myös niin sanotun tuotantotyön tekemiselle, etten vieraannu liikaa siitä. Näin säilyy realistinen kuva, mitä työntekijöiltä voi oikeasti vaatia, ja kehittäminen on helpompaa. Käytössämme on kannustimena myös henkilökuntaa koskeva tuotantopalkkio.”

Arttu Antila nostaa esiin myös työturvallisuuden ja ergonomian työpisteillä. Oikeilla työtavoilla, -puitteilla ja -välineillä on olennainen rooli, kun puhutaan työn ja sen tekemisen ja tekijöitten arvostamisesta ja sitä kautta työviihtyvyydestä. Nämä kaikki yhdessä taas luovat edelleen tuottavuutta.

Asiakasetua uusimmalla teknologialla

Antilan pitää työnkuvansa puolesta olla tiukasti kartalla, missä teknologinen kehitys menee, ja tuoda siitä tietoa omistajaryhmälle investointipäätöksiä varten. Uusien koneinvestointien pitää tuoda selvää lisäarvoa tuotantoon. Uusin teknologia luo kilpailukykyä, josta lopulta hyötyy aina asiakas.

”Uusi teknologia tarjoaa nopeuden tuomaa tuottavuuseroa. Tai sitten uudet koneet avaavat mahdollisuuksia uusiin tai eri vahvuisiin materiaaleihin”, valaisee Antila.

”SVL Groupissa ollaan aina uusimman teknologian eturintamassa. Alihankkijana meillä on iso vastuu suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä. Onhan meillä pitkästi toista tuhatta asiakasta. Tehokkuus syntyy hyvästä, pitkälle kehitetystä ja kokonaisvaltaisesta toiminnan laadusta sekä parhaasta saatavilla olevasta konekannasta. Investoinneille on tehty viiden vuoden suunnitelma”, Antila sanoo.

Olemassa oleva laaja konekanta pidetään aina hyvässä kunnossa kaksi kertaa vuodessa tehtävin määräaikaishuolloin, joista vastaavat laitteiden maahantuojat. Tämän lisäksi koneille tehdään itse viikko- ja kuukausihuollot. Yrityksessä on vuosikymmenien kokemuksen omaava huoltopäällikkö.

Laaja työsarka ja kasvanut vastuu ei Antilaa paina, koska runsaan vuoden takainen yrityskauppa ja omistajuus tuntuvat hyvältä: ”Olihan tämä tosi hyvä ratkaisu kaikkien osapuolien eikä vähiten työntekijöitten kannalta – turvallinen ratkaisu heille.”

Arttu Antila palasi Keuruulle samalla, kun palasi SVL Groupiin. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta.

Kun asuu lähellä työpaikkaa, työajat joustavat. Epäselvissä tilanteissa tai muuten vain maastopyörälenkin lomassa mies poikkeaa illalla tehtaalla ja varmistaa, että kaikki sujuu hyvin. Antila näkee sijainnin pelkästään hyvänä juttuna. Työaikojen joustavuus kuvastaa myös sitä, että hän pitää työstään.

Arttu Antilaa voi kuvailla kylmähermoiseksi ja kärsivälliseksi. Toisaalta hän on helposti ja nopeasti innostuva, kun eteen osuu jotain uutta ja mielenkiintoista – liittyypä se sitten harrastuksiin tai töihin.

Mies on ollut nuorempana aktiivinen kiekkoilija, hiihtäjä ja yleisurheilija. Nykyään enimmäkseen kiinnostavat motorisoidut tai sähköistetyt lajit kuten enduro, sähkömaastopyöräily, vesijetit, veneet, moottorikelkat tai mönkijät vuodenajasta ja säästä riippuen. ”Järvellä tulee vietettyä paljon aikaa. Kun asuu rannassa, on helppo käydä vaikka työpäivän jälkeen illalla vartin vesijettilenkillä tuulettumassa, ja taas on lomat pidetty.”